Przepis na pączki według Koła Gospodyń Wiejskich z Bystrowic
1/2 l mleka (podgrzewamy)
15 dag drożdży
1 kg mąki pszennej
(jajka 4 sztuki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, cukier waniliowy) łączymy i podgrzewamy
masło lub margaryna, 1/2 kostki, rozpuścić
3 łyżki oleju
1 łyżka spirytusu
Otrzymane ciasto wkładamy na 1 godz. do lodówki.
W misce rozgniatamy drożdże z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą , dodajemy ciepłe mleko, mąkę i jajka, wyrabiamy ciasto, dodając resztę składników, na końcu dajemy roztopione masło, olej i spirytus . Mieszamy wszystko dokładnie i otrzymane ciasto dajemy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki formujemy pączki, układamy na ściereczce posypanej mąką, delikatnie spłaszczamy, następnie nagrzewamy tłuszcz do smażenia i smażymy pączki na wolnym ogniu z obu stron na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, według uznania.