Czwartek, 8 grudnia 2022r. | Imieniny: Marii, Światozara, Makarego
Pokaż menu

Przepis na pączki według Koła Gospodyń Wiejskich z Bystrowic

23 lutego, 2022

1/2 l mleka (podgrzewamy)

15 dag drożdży

1 kg mąki pszennej

(jajka 4 sztuki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, cukier waniliowy) łączymy i podgrzewamy

masło lub margaryna, 1/2 kostki, rozpuścić

3 łyżki oleju

1 łyżka spirytusu

Otrzymane ciasto wkładamy na 1 godz. do lodówki.

W misce rozgniatamy drożdże z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą , dodajemy ciepłe mleko, mąkę i jajka, wyrabiamy ciasto, dodając resztę składników, na końcu dajemy roztopione masło, olej i spirytus . Mieszamy wszystko dokładnie i otrzymane ciasto dajemy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki formujemy pączki, układamy na ściereczce posypanej mąką, delikatnie spłaszczamy, następnie nagrzewamy tłuszcz do smażenia i smażymy pączki na wolnym ogniu z obu stron na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, według uznania.





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Redakcja oraz właściciel Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wypowiedzi i komentarze publikowane przez użytkowników oraz zastrzega sobie możliwość usunięcia lub edycji komentarzy zawierających treści znieważające lub powszechnie uważane za obelżywe. W momencie dodawania komentarza zapamiętywane zostają adres email oraz adres IP komentującego użytkownika (informacje te nie będa publikowane i wyświetlane).