III Podkarpacki Festiwal kuchni Dworskiej w Sośnicy
Dnia 7 lipca 2024 roku w Sośnicy odbył się III Podkarpacki Festiwal Kuchni Dworskiej, który przyciągnął licznych miłośników tradycyjnej kuchni i kultury. Wydarzenie to organizowane, przez Marszałka Województwa Podkarpackiego Władysława Ortyla, Wójta Gminy Radymno Bogdana Szylara oraz Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Radymno „Pro Patria” pod przewodnictwem Prezesa Bogdana Świdra, było wyjątkowym świętem dla wszystkich zebranych.
Festiwal rozpoczął się mszą świętą o godzinie 11:00 w kościele pw. Św. Antoniego w Sośnicy, podczas której uczestnicy mieli okazję wspólnie się pomodlić i przygotować duchowo na nadchodzące wydarzenia. Po mszy, zgromadzeni udali się alejkami, na teren stowarzyszenia, gdzie czekały na nich różnorodne atrakcje kulinarne.
Już od wejścia na teren stowarzyszenia gości witały wspaniałe zapachy dań konkursowych, wypieków i innych pyszności przygotowanych przez licznych wystawców. Konkursowe dania, które były sercem festiwalu, zachwycały nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem, nawiązując do tradycji dworskiej kuchni Podkarpacia.
Atmosfera na festiwalu była niepowtarzalna. Aromaty potraw unoszące się w powietrzu i widok kolorowych stoisk sprawiały, że każdy odwiedzający czuł się jak w kulinarnym raju. Stoiska oferowały różnorodne potrawy, od tych bardziej tradycyjnych, poprzez wykwintne, aż po smakowite desery i wypieki. Każdy odwiedzający mógł znaleźć coś dla siebie, a atmosferę umilały występy przy muzyce zespołu DPS w Sośnicy.
W tym roku jury konkursowe miału trudne zadanie. Wszystkie zaprezentowane dania oraz wyroby prezentowały się okazale, a ich smak był wręcz oszałamiający. Konkurs kulinarny pn. „Specjał szlachecki” skierowany jest do producentów indywidualnych, w tym osób fizycznych, Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń, gospodarstw agroturystycznych, gospodarstw ekologicznych, oraz przedsiębiorców produkujących żywność.
Podczas imprezy odbywały się prezentacje kulinarne, a jury po długich i emocjonujących obradach wyłoniło zwycięzców:
-w kategorii I- „Specjał Szlachecki”, dla przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą.
I miejsce- Jakimowicz Leszek-LEDA SER z Wólki Krowickiej za nalewkę mleczną.
II miejsce- Stanisław Majewski za nalewkę z derenia
III miejsce- Janina Olszańska- za konfiturę z wiśni
- w kategorii II- „Specjał Szlachecki” dla producentów indywidualnych.
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Sośnicy- za wyśmienite pierogi z bobem
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Widaczowie za delikatną dziczyznę duszoną w borowikach
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Duńkowicach za tradycyjny rosół z kołdunami.
Wyróżnienie: Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wiązownica za dworski pasztet z wątróbki.
Wyróżnienie: Stowarzyszenie „Pąsowa Róża” za pierogi św. Jacka Odrowąża.
Festiwal był nie tylko okazją do degustacji wyśmienitych potraw, ale także miejscem spotkań, wymiany doświadczeń i wspólnej zabawy. Organizatorzy zadbali o liczne atrakcje towarzyszące, takie jak koncert Orkiestry Dętej Sośnica, pokazy strzeleckie, pokazy sprzętu strażackiego, kolejka turystyczna czy plenerowa zabawa taneczna.
III Podkarpacki Festiwal Kuchni Dworskiej z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
Serdecznie zapraszamy na kolejną edycję festiwalu, który na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń kulinarnych Podkarpacia.
Dziękujemy Panu Zdzisławowi Wójcikowi za udostępnienie zdjęć.
Zdjęcia: Zdzisław Wójcik i UG Radymno